Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a Plútó keresztanyja

2009. május 14., csütörtök 15:54 | aznap frissítve

Venetia Phair kilencvenévesen hunyt el, 79 évvel azután, hogy gyerekként elnevezte a Plútót.

Az AP beszámolója szerint a nő angliai otthonában hunyt el április harmincadikán. 1930-ban 11 évesen a nagyapjának javasolta, hogy az alvilág istenéről nevezzék el az újonnan felfedezett bolygót.

„A nagyapám – mint mindig – a Timest olvasta, és az volt benne, hogy felfedeztek egy új bolygót. Arról beszélgettünk, hogy mi lehetne a neve. Én javasoltam a Plútót" – mondta A Plútó elnevezése című, 2009-es dokumentumfilmben Phair.

Phair nagyapja Falconer Madan volt, egy nyugalmazott könyvtáros az Oxford Egyetem Bodleian könyvtárában. Elmondta egyik jó barátjának, az oxfordi csillagász Herbert Hall Turnernek az ötletet, aki pedig részt vett a királyi csillagászati társaság találkozóján, ahol elnevezték az új égitestet. Az objektumot egyébként Clyde W. Tombaugh fedezte fel az arizonai Lowell obszervatóriumban.

1930 május elsején jelentették be, hogy az égitest a Plútó nevet kapta, Phair öt fontot kapott jutalomként a nagyapjától.

Tizenegy évesen megszállottan érdekelte a csillagászat és a mitológia is, és visszautasította azokat a vádakat, hogy a bolygót a Disney-kutyáról nevezte volna el - írja a BBC. „Nem volt praktikusabb név a klasszikus mitológiából. Tudtam, hogy a bolygó sötét és homályos, ezért választottam az alávilág urát" – fogalmazott a nő. Az 1918-ban született Phair matematikát tanult Cambridge-ben, nyolcvanas évekbeli nyugalmazásáig közgazdaságtant és matematikát tanított.

Rovatok