Index Vakbarát Hírportál

Elkezdődött az első kereskedelmi űrkikötő építése

2009. június 22., hétfő 11:00 | aznap frissítve

Letették az első kereskedelmi célú űrkikötő alapkövét. A tervek szerint 18 hónap múlva adják át a létesítményt, ahonnan magáncégek indíthatnak űrhajókat turistáknak, vagy tudományos kísérletek céljából.

Új-Mexikóban, a sivatag kellős közepén kezdődött el a világ első kereskedelmi célú űrkikötőjének építése. A Spaceport America nevű komplexumot az űrturizmus egyik vezető cége, a Virgin Galactic építi 200 millió dollárból (ehhez Új-Mexikó állam költségvetése is jelentős összeggel járul hozzá). A tervek szerint másfél év alatt fog elkészülni a hitech irányítóközpont, és a 3000 méteres felszállópálya.

A Spaceport America nem csupán űrturisták utazásait fogja kiszolgálni, a tervek szerint tudományos célokkal, napenergiával és gyógyszerekkel kapcsolatos kísérletekhez is indítanak majd űrjárműveket. Az első számú attrakció persze a WhiteKnightTwo repülőgép, és a SpaceShipTwo űrhajó lesz, amivel egy kétórás út erejéig 100 km magasba juthatnak el a turisták, és a pálya csúcsán néhány percre a súlytalanságot is megtapasztalhatják, illetve nagyjából ugyanazt a látképet élvezhetik a Földről, mint az igazi űrhajósok. Egy ilyen út 200 ezer dollárba kerül, és már 300 fős várólistát vezet a cég, annak ellenére, hogy legkorábban 2010-ben indulhat az első ilyen kalandtúra.

Új-Mexikót földrajzi okok miatt találták ideális helyszínnek az űrkikötőhöz: egyrészt a sivatagban, messze minden lakott településtől kisebb a balesetveszély, és a közeli White Sands rakétatesztelő létesítmény miatt a légtérben amúgy sincs forgalom. Másrészt a sivatagban az állandó napos időjárás (évi 350 napsütéses nap az átlag) miatt várhatóan kevesebbszer kell majd startokat elhalasztani, mint például a NASA Cape Canaveral-i bázisán.

Rovatok