Index Vakbarát Hírportál

Élőben látható a Holdra szállás

2009. július 13., hétfő 15:45 | aznap frissítve

A negyven évvel ezelőtti Holdra szállást virtuális élő adással ünnepli az amerikai elnöki könyvtár projektje, de magyar weboldalon is követhető lesz a történelmi jelentőségű esemény.

Július 16-án, csütörtökön lesz negyven éve, hogy az Apollo–11 elindult legendás útjára, négy nappal később Neil Armstrong a Hold felszínére lépett. A kerek évforduló megünneplésére sokfelé készülnek a világban, többek között olyan weboldalakkal, amelyek ahol valós időben modellezik az expedíciót.

Az amerikai projekt neve – We Choose the Moon – Kennedy híres szavaira utal, megszervezője a John F. Kennedy Elnöki Könyvtár és Múzeum. A weboldalon már pörög a visszaszámláló óra, csütörtökön, helyi idő szerint 8:02-kor (magyar idő szerint 16:02-kor), 90 perccel az Appolo–11 Cape Canaveral-i startja előtt indul a közvetítés, mely négy napon át, Armstrong sétájáig követi az eseményeket – írja az IT café.

A fontosabb történéseket animált változatban mutatják meg az oldal látogatóinak. Az honlapról elérhető lesz számtalan dokumentum, fotó, videó, miközben hallgathatjuk az űrhajósok és a NASA irányítóközpontja folytatott beszélgetéseket is.

Nagyon hasonló projekttel ünnepel egy magyar portál, az Űrvilág.hu. Az oldal visszaszámlálástól a visszaérkezésig rendszeres, fiktív, de a 40 éves időkülönbségtől eltekintve percnyi pontos „élő” tudósításokkal közvetíti a Holdra szállást. Emellett megkértek űrkutatással foglalkozó neves hazai szakembereket és más érdeklődőket, hogy osszák meg emlékeiket az olvasókkal. Az Apollo–11 útjának minden napjára jut majd egy ilyen írás is. A közvetítéssorozat július 15-én reggel kezdődik, és egészen július 24-ig tart.

Rovatok