Index Vakbarát Hírportál

Megkezdték első űrsétájukat az Endeavour űrhajósai

2009. július 18., szombat 20:20 | aznap frissítve

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) két asztronautája, David Wolf és Timothy Kopra szombaton, közép-európai idő szerint 18 órakor hat és fél órás külső szerelési munkálatokat kezdett, hogy előkészítse a mintegy 4 tonnás japán Kibo űrlaboratórium platformjának elhelyezését az ISS külső falára.

Ezen a verandán, ahogy a NASA amerikai űrhajózási hivatal a nyitott platformot - az egymilliárd dollár értékű Kibo modul harmadik és egyben utolsó elemét - nevezi, később a világűr kutatását szolgáló műszereket fognak elhelyezni, köztük egy röntgenkamerát, valamint a kozmikus por mérésére és vizsgálatára szolgáló eszközöket. A Kibo szerelési munkálatai állnak az Endeavour jelenlegi missziójának középpontjában. A munkálatokat részint robotokkal, részint kézi erővel végzik el.

Az Endeavour amerikai űrrepülőgép pénteken este kötött ki a Nemzetközi Űrállomáson, fedélzetén hét - hat amerikai és egy kanadai - űrhajóssal. Érkezésével jelenleg rekord számú, összesen 13 asztronauta tartózkodik az űrállomáson. A tervek szerint az Endeavour legénysége 16 napot tölt a Nemzetközi Űrállomáson, ezalatt öt űrsétát terveznek, melyek közül a szombati az első. Ez a 201. amerikai űrséta az emlékezetes holdra lépés óta, amelynek vasárnap ünneplik a 40. évfordulóját.

Az Endeavour megfelelőnek tűnik a hónap végén esedékes visszatéréshez, jóllehet folytatódik az űrrepülőgépről készített fotók és egyéb adatok ellenőrzése. Felbocsátásakor ugyanis megsérült az Endeavour, a szigetelőburok néhány jelentékenyebb megfagyott darabja nekicsapódott az űrhajó testének, károkat okozva benne.

Rovatok