Index Vakbarát Hírportál

Galaktikus szörnyet fotózott a Spitzer

2009. augusztus 6., csütörtök 10:58 | aznap frissítve

A NASA Spitzer űrteleszkópja lenyűgöző felvételt készített egy spirális galaxisról, aminek a belsejében egy óriási fekete lyuk zalálható.

Az NGC 1097 jelű galaxis 50 millió fényévnyire található bolygónktól. Spirálalakú, akár a Tejút, hosszú csillagkarjai vannak. A galaxis központjában lévő szem egy óriási fekete lyuk, amelyet csillaggyűrű övez. A Spitzer által az infravörös tartományban készített felvételeken az egyébként láthatatlan fekete lyuk kék színű, míg a csillaggyűrű fehér.

A fekete lyuk óriási, tömege körülbelül százmilliószor nagyobb, mint a Napé, és a közelébe került szerencsétlen sorsú csillagról legeli le a gázokat és a port. Összehasonlításként: a Tejút középpontjában lévő fekete lyuk tömege mindössze néhány milliószor nagyobb, mint a Napé.

"E fekete lyuk, és hozzá hasonlók sorsát kutatjuk. Némely elmélet szerint idővel ezek a fekete lyukak lecsendesednek, alvó fázisba kerülnek, mint ez a Tejút esetében is történt" - nyilatkozta George Helou, a NASA Spitzer Kutatóközpontjának igazgatóhelyettese.

A fekete lyukakat körülvevő fényes gyűrűt születő fiatal csillagok alkotják. A galaxis belsejébe áramló anyag "kapcsolja fel" az új csillagokat. Kartik Sheth, a NASA csillagásza lenyűgözőnek nevezte a csillaggyűrűt, amelyet azért érdemes kutatni, mivel olyan nagy arányban képződnek új csillagok arrafelé.

Az infravörös tartományban rövidebb hullámhosszon készített Spitzer-felvételeken kékek, a hosszabb hullámhosszon pedig vörösek az objektumok. Ezeken a képeken az NGC 1097 vörös spirálkarjai között látszik az újszülött csillagok által hevített por.

A galaxisszerte szétszórt idősebb csillagok kék színben tűnnek fel. A felvétel bal oldalán megbúvó halvány pont egy kísérőgalaxis, amely úgy tűnik, mintha bújócskát játszana, kikukucskálva a nagyobbik karjai közül.

Rovatok