Index Vakbarát Hírportál

Rejtélyes sziklát találtak a Marson

2009. augusztus 6., csütörtök 13:52

Rejtélyes, a laikusok számára feltűnően mesterségesnek tűnő sziklaképződményt fotózott le a Mars Reconnaissance Orbiter műhold nagy felbontású kamerája a Mars felszínén.

A 165 kilométeres magasságból lefényképezett objektum egy nagyjából öt méter élhosszúságú, szabályosnak tűnő kocka, ami egy nagyobb sík terület közepén áll. Miután a képek megjelentek egy olasz csillagászati weboldalon, a hír villámgyorsan körbejárta az internetet, és a világ ufóhívői rögtön elméleteket kezdtek szőni arról, hogy a szikla mesterséges eredetű, és mint ilyen, nyilván egy idegen civilizáció műve. Némi hasonlóság egyébként tényleg felfedezhető a sci-fi klasszikus 2001 Űrodüsszeiában feltűnő fekete monolittal.

Az arizonai egyetem nagyfelbontású űrfotók elemzésével foglalkozó HiRISE laborja szerint a szikla ugyan szokatlan alakú, de önmagában a fura forma még nem utal arra, hogy mesterséges lenne. Réteges felépítésű kőzeteknél már többször megfigyelték a Földön, de még a Marson is, hogy földmozgások után úgy töredezik szét a szikla, hogy merőleges sík felületek jönnek létre.

Az izgalmakat csak fokozta Buzz Aldrin egykori amerikai űrhajós, a második Holdra szállt ember nyilatkozata egy amerikai kábeltévében, miszerint a Mars egyik holdján, a Phoboson is látott már ehhez nagyon hasonló, kocka alakú, mesterségesnek tűnő sziklát (természetesen nem személyesen, hanem a mostanihoz hasonló, csak nem ilyan nagy nyilvánosságot kapott fotókon). A kanadai űrhivatal egyébként már 2007 óta tervez egy ember nélküli expedíciót a Phobosra, aminek a leszállóegysége a monolit közelében landolna.

Rovatok