Index Vakbarát Hírportál

Nem reális 2020-ig az új Holdra szállás

2009. augusztus 18., kedd 10:23 | aznap frissítve

Amerikai szakértők szerint nem reális az a terv, hogy az ember 2020-ig visszatérjen a Holdra.

Az amerikai űrkutatási hivatal évekkel ezelőtt jelentette be, hogy 2020-ig szeretné űrhajósait a Holdra utaztatni. A Barack Obama amerikai elnök által felülvizsgáltatott Constellation űrprogram keretében júniusban két holdszondát már elindítottak a Holdra szállás előkészítésére és annak megállapítására, van-e jég formájában víz a Holdon.

Az Obama utasítására kijelölt szakértői testület heteken belül nyilvánosságra kerülő állásfoglalása szerint nincs reális esély arra, hogy 2020-ig vagy akár 2028-ig újra embert küldjenek a Holdra, a NASA-nak ugyanis nincs elegendő pénze a költséges vállalkozásra. A kritikus hangú vélemény szerint önmagában a Holdra szállás nem is biztos, hogy méltó a kivitelezéséhez szükséges költségekhez és erőfeszítésekhez.

Az irányítója, Norman Augustine nyugalmazott űrkutatási vezető után Augustine-csoportnak nevezett testület azt javasolja: az űrhajósokat a Hold helyett Földhöz közeli aszteroidákhoz és gravitációs nyugalmi helyekre, úgynevezett Lagrange-pontokra küldjék. Az elképzelések szerint az asztronauták elutazhatnának egészen a Phobosig, amely a Mars két kis holdja közül az egyik. A javasolt program a költségek miatt nem a landolásokra, hanem a bizonyos pontokig repülésekre helyezi a hangsúlyt.

A szakértők megállapították: a Hold legfeljebb közbenső állomás lehet a világűr felfedezéséhez, az űrhajósok oda- és visszaküldése aggályosan drága lenne. A NASA-nak 50 milliárd dollár hiányzik a költségvetéséből, hogy a meghirdetett programot 2020-ig végrehajtsa. Barack Obama elnök - aki tavalyi választási kampányában nyíltan támogatta a Holdra való visszatérés programját - a hónap végén kapja meg a szakértői jelentést.

Rovatok