Index Vakbarát Hírportál

Űrfotó a kaliforniai bozóttűzről

2009. szeptember 2., szerda 14:26 | aznap frissítve

A NASA egyik műholdja lefényképezte a Los Angeles és Monterey megyékben hétvége óta tomboló bozóttüzet. A tűz eddig több mint százezer hektárt perzselt fel.

A Terra műhold MODIS (The Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) nevű műszere vasárnap helyi idő szerint 18 óra 45 perckor készített felvételt a kaliforniai bozóttűzről, ami akkor még kisebb területen tombolt, mint hétfőn. A piros kontúrok jelzik azt a területet, ahol a felszíni hőmérséklet kiugró, tehát ahol a tűz éppen ég, és jól látszik, hogy a szép északkeletre viszi a füstöt (a Los Angeles fölötti pamacsok felhők).

Az InciWeb katasztrófajelző oldal szerint a Los Angelestől északra pusztító, Acton település környékéről induló bozóttűz eddig 105 ezer hektárnyi területen égette fel a száraz erdőt és bozótost. Két adótornyot és 53 otthont is megsemmisített, és két tűzoltó meghalt oltás közben. A tűz három irányban (kelet, észak, északnyugat) is tovább terjed, jelenleg 12 ezer otthon és ötszáz egyéb létesítmény van veszélyben. Több mint 3600 tűzoltó próbálja megfékezni a katasztrófát.

Rovatok