Index Vakbarát Hírportál

Megsemmisült a Progressz M-67 orosz teherűrhajó

2009. szeptember 28., hétfő 10:05 | aznap frissítve

A Csendes-óceán felett megsemmisült a Progressz M- 67 orosz teherűrhajó, amely az analóg irányítású generáció utolsó űreszköze volt.

A kiszolgált széria utolsó teherűrhajója, a több mint egy tonna űrszeméttel megrakott Progressz M-67-es szeptember 21-én vált le a nemzetközi űrállomásról, de nem állt rögtön a megsemmisülésbe vezető pályára, hanem hat napig önálló űrlaboratóriumként működött. Egyebek mellett mérték vele a cseppfolyós hajtóművek működésekor kialakuló plazma sűrűségét, ehhez némi üzemanyagot is hagytak tartályaiban.

A Progressz M-67 hajtóművei vasárnap közép-európai idő szerint 11 óra 33 perckor kezdték meg a fékezést, és 47 perc múlva a kiszolgált orosz teherűrhajó megmaradt darabjai – amelyek nem semmisültek meg a légkörbe érve – a Csendes-óceánba hullottak, az Új-Zélandtól néhány ezer kilométerre keletre fekvő űrhajótemetőbe, amely távol fekszik a hajózási útvonalaktól. A törmelék 4000 méteres mélységbe süllyed. Az orosz űrhajózási hivatal szerint az űrhajók megsemmisítésének ez a módja nem okoz környezeti károkat.

A jövőben teherűrhajók új generációja látja el majd utánpótlással a nemzetközi űrállomást. A digitális irányítási rendszerrel felszerelt új orosz teherűrhajók első két példánya, a Progressz M-01M és a Progressz M-02M már átjutott az előírt ellenőrzéseken, és a tesztek során felvetődött észrevételeket is figyelembe vették, vagyis hamarosan indulhatnak az űrbázisra.

Az ISS-re legközelebb október 2-án érkezik űrhajó, akkor a szeptember 30-án startoló Szojuz TMA-16 köt ki, és űrhajósai váltják majd az űrállomás jelenlegi személyzetének egy részét.

Rovatok