Index Vakbarát Hírportál

Lesz nyertese az idei űrliftversenynek

2009. november 6., péntek 11:50 | aznap frissítve

Egy sikeres versenyző már biztosan ott van azon az idei versenyen, amin az űrliftek készítéséhez szükséges technológiákat versenyeztetik. Az egyik csapat szerkezete majdnem egy kilométert mászott felfelé egy helikopterről lógó kábelen.

Idén is megrendezik az űrtechnológiával foglalkozó cégek versenyét, az X Prize kupát. A versenyen idén a jövőbeli űrlift elkészítéséhez szükséges technológiákat keresték. A Missouri-ból, Alaszkából és Seattle-ből érkező nevező csapatok a Mojave sivatagban csaptak össze. Az X Prize-on az űrlifteket illetően a verseny 2004-es megalapítása óta nem történt áttörést jelentő eredmény, de most a LaserMotive cég robotja szerdán lenyűgöző bravúrt hajtott végre.

A szerkezet egy körülbelül másfél kilométer magasan lebegő helikopterről lelógó kábelen mászott fel 900 métert. A robot átalakított görkorcsolyakerekekkel görgette magát a kábelen, mászómotorjához egy körülbelül hatvanszor hatvan centis fotovoltaikus panel szolgáltatta az energiát. A fotovoltaikus paneleket lézerrel töltötték a földről, a lézert egy Xbox kontrollerrel célozták a megfelelő helyre.

A LaserMotive két ügyvezetője, Jordin Kare és Thomas Nudget úgy nyilatkoztak, hogy elégedettek az eredménnyel. A cég egyébként nem kimondottan űrtechnológiai vállalkozás, energetikai megoldásokkal foglalkoznak, azon belül a távoli energiaellátással – az X Prize-on csak azt akarták demonstrálni, hogy a lézerrel stimulált fotovoltaikus panel jól működő technológia lehet olyan helyeken, ahol szükség lenne energia-utánpótlásra, de nem lehet elektromos kábeleket bekötni. Az űrlift gyors megvalósulásában egyébként nem hisznek. „Mindketten szkeptikusak vagyunk a közeljövő kilátásait illetően” – fogalmazott Kare, amikor az űrliftről kérdezték.

A csapatok még pénteken is próbálkozhatnak, ezért végleses eredménye még nincs a versenynek, de az biztos, hogy a NASA által támogatott, kétmillió dolláros összdíjazású megmérettetésről a LaserMotive máris legalább 900 ezer dollárral térhet haza.

Az űrliftet a neves sci-fi író, Arthur C. Clark írta le 1978-as könyvében, az Éden szökőkútjaiban. A NASA az utóbbi években felkapta az ötletet: az elképzelés szerint a föld és egy geostacionárius keringő platform között feszülő kábelen közlekedő lifttel gazdaságosabban lehetne szállítani felszerelést – vagy akár embereket – az űrbe, mint az űrjárművekkel.

Rovatok