Index Vakbarát Hírportál

Majdnem eltalálta a Földet egy aszteroida

2009. november 12., csütörtök 15:15 | aznap frissítve

Mindössze 14 ezer kilométerrel vétette el a Földet november hatodikán a 2009 VA kódnevű aszteroida. A Catalina Sky Survey projekt csillagászai mindössze 15 órával a lehetséges becsapódás előtt vették észre a Föld felé tartó objektumot.

A NASA Near Earth Object programjában dolgozó szakembereknek pár órával az aszteroida megérkezése előtt sikerült kiszámolni a pályáját, és megállapítani, hogy ugyan extrém közel lesz, de valószínűleg nem ütközünk össze. Így is lett: az utólagos számítások szerint 14 ezer kilométerrel vétette el a bolygót a szikladarab. Összehasonlításként: a Hold 360 ezer kilométerre kering tőlünk, a távközlési műholdak pedig 36 ezer kilométerre.

Bár az, hogy alig látták a tudósok előre az érkezését, ijesztő, a 2009 VA nem okozott volna nagyobb katasztrófát, ha összeütközünk. A nagyjából hét méteres szikla valószínűleg apró darabokra robbant volna a légkörben a súrlódás hatására, és csak a kisebb maradványai érték volna el a felszínt. A robbanás mindenesetre rendkívül látványos lett volna, és ha lakott terület felett történik, alighanem pánikot is okozott volna. 2002-ben egy hasonló méretű aszteroida semmisült meg a légkörben a Földközi-tenger felett, ott a robbanás energiáját a hirosimai atombomba kétszeresére becsülték a tudósok.

A statisztikák szerint ilyen méretű aszteroidákból évente átlagosan kettő keresztezi a Föld pályáját, és ötévente egy neki is ütközik a bolygónak. Az ilyen méretű objektumokat általában csak az utolsó pillanatban veszik észre a csillagászok. A NASA földközeli aszteroidákat figyelő programja, az állandó pénzhiányra panaszkodó NEO egyelőre azt tűzte ki célul, hogy 2020-ra az egy kilométernél nagyobb, és a Föld pályáját megközelítő objektumokat térképezze fel a Naprendszerben. Ilyen üstökösből és aszteroidából nagyjából ezer lehet, és ha valamelyikkel összeütköznénk, az valóban katasztrófával járna.

Rovatok