Index Vakbarát Hírportál

Majmot küldenek a Marsra az oroszok

2009. december 23., szerda 12:00

Egy robot és egy majom lesz az utasa az első orosz Mars-expedíció űrhajójának. Előbbi ad enni utóbbinak, takarít utána, és azt figyeli, hogy éri-e olyan sugárzás, ami veszélyes lehet majd később az emberi űrhajósokra.

Először egy szimulált, majd egy valódi Mars-utazásra küldene majmokat az orosz űrhajózási hivatal, hogy rajtuk tesztelje, a becslések szerint 520 napos oda-vissza út élettani hatásait. Az állatvédő szervezetek máris tiltakoznak.

Az orosz űrprogramban a nyolcvanas évek óta fontos szerepet tölt be a majmokkal való kísérletezés, először 1983-ban küldtek fel az űrbe egy majmot. Az európai űrhivatallal közös Mars-500 projektben a Földön, szimulált körülmények között vizsgálják az utazás hatásait. Két fázis, egy 15, és egy 105 napos, hat-hat önkéntes tesztalannyal már véget ért, a harmadik, 500 napos a tervek szerint 2010 elején kezdődik majd el.

Ezek a kísérletek azonban nem tudják pontosan szimulálni a kozmikus sugárzás hosszú távú hatásait az űrhajósokra, ezért az orosz űrhivatal úgy határozott, nem kockáztat, és egy majmot küld először a hosszú útra egy robot útitárssal, aminek a feladata az állat élelemmel ellátása, az utána való takarítás, és az életfunkcióinak állandó vizsgálata lesz.

Rovatok