Index Vakbarát Hírportál

Új amatőrvideó a Challenger robbanásáról

2010. február 1., hétfő 10:50 | aznap frissítve

Eddig nem látott amatőrfelvétel került elő a Challenger űrrepülőgép tragédiájáról. A videót egy indianai szemész készítette Floridában, halála előtt adományozta a videót egy archívumnak.

Múlt héten volt a Challenger űrrepülőgép tragédiájának 24. évfordulója. A Space Exploration Archive nevű nonprofit, amerikai szervezet ebből az alkalomból egy eddig ismeretlen videót publikált az űrsikló felrobbanásáról.

A felvételt az indianai Corydon városban élő szemész, Jack Moss készítette floridai víkendházukban, Winter Havenben. A ház kertjében állította fel a kamerát, hogy megörökítse a Challenger startját. A négyperces felvételen Moss, a felesége és a szomszédja kommentálják az eseményeket. Amikor a gép füstcsíkja kettéválik, Mossék már sejtik, hogy a start nem ment simán. „George, valami baj van” – kiabál át a szemész a szomszédjának. Amikor megtudják, hogy a gép felrobbant, Moss ezt mondja: „Történelmi pillanatot vettünk fel.”

A 8 milliméteres szalagra rögzített Betamax-felvétel mégis évtizedekig porosodott Moss lakásában. Moss közben megismerkedett Marc Wessellel, a Space Exploration Archive igazgatójával, aki egy ideig Corydonban abban a templomban volt lelkész, ahova Mossék jártak. Amikor a szemész felesége tavaly szeptemberben meghalt, Wessel tartotta a ceremóniát, és ő nyújtott lelki vigaszt Mossnak, amikor a férfi megtudta, hogy rákos. A közös beszélgetések alatt előkerült, hogy Wessel egy űrkutatási archvumot is vezet, és Mossnak ekkor jutott eszébe a Challenger-felvétel. A szemész 88 évesen halt meg decemberben, nem sokkal ezelőtt adományozta a felvételt az archívumnak.

Végzetes tömítési hiba

Bár az űrrepülőgép-program a NASA legsikeresebb programja, a Challenger és a Columbia katasztrófája beárnyékolja. A Challenger 1986. január 28-án robbant fel, a tragédiában a teljes hétfős legénység életét vesztette. Az űrsikló a startot követő 73. másodpercben 15 kilométer magasan az Atlanti-óceán fölött felrobbant és három részre szakadt. A roncsok hatalmas területen szóródtak szét, s a felkutatásukra költött huszonkét millió dollár ellenére csak mintegy felüket sikerült kiemelni a víz alól. A balesetet a hordozórakéta jobb oldali szilárd hajtóanyagú gyorsítórakétájának egy tömítési hibája okozta.

A Challenger profi űrhajósai – Francis Scobee, Michael Smith, Ellison Onizuka, Judith Resnik, Ronald McNair, Gregory Jarvis – mellett egy civil áldozata is volt a katasztrófának: egy 36 éve középiskolai tanárnő, Christa McAuliffe is a fedélzeten volt. Őt a Tanár az űrben program keretében választották ki tizennégyezer jelentkező közül, az lett volna a feladata, hogy televíziós adásban mutassa be az iskolásoknak az űrrepülőgépet.

Rovatok