Index Vakbarát Hírportál

Moszkva több pénz kér majd az amerikai űrhajósok fellövéséért

2010. február 10., szerda 09:05

Oroszország szeretné felsrófolni a Szojuz űrhajókkal való utaztatás árát, miután hamarosan – az amerikai űrsiklók nyugdíjazása után – monopolhelyzetbe kerül a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) való fuvarozás terén. A szándékra az orosz űrhivatal elnöke célzott keddi nyilatkozatában.

„Az űrhivatalok vezetőinek tokiói tanácskozásán meg akarom vitatni az űrállomásra való szállítás kérdését” – nyilatkozta Anatolij Perminov, a Roszkoszmosz vezérigazgatója az Interfax orosz hírügynökség által kedden kiadott nyilatkozatában. „A meglévő egyezmény értelmében ezért 2012-ig Oroszország  felel. De mi lesz azután? Nos, azután az árnak változnia kell.”

A NASA a tervek szerint idén vonja ki a használatból űrsiklóit. Az Egyesült Államok és az űrállomásprojektben részt vevő többi ország azután teljes egészében Oroszországtól függ majd a hattagú állandó személyzet tagjainak fel- és leszállítása terén. A NASA 306 millió dollár értékű megállapodást kötött a Roszkoszmosszal arról, hogy 2012-ben és 2013-ban hat űrhajóst juttat fel az ISS-re, vagyis asztronautánként 51 millió dollár a viteldíj.

Mivel a Szojuz űrhajók fedélzetén eztán kevesebb lesz a kiadható hely, Oroszország a jelek szerint korlátozni fogja virágzó űrturisztikai szolgáltatását. A kozmoszrajongó milliárdosoktól eddig fejenként 35 millió dollárt (28 millió eurót) kasszírozott. Az eredeti tervek szerint az ISS-t, a Mir orosz űrállomáshoz hasonlóan, 2015-ben bezárták és az óceánba süllyesztették volna, ám a projektben részt vevő 16 ország tárgyalásokat kezdett arról, hogy 2020-ig halasszák el a Föld körül keringő laboratórium megsemmisítését.

Rovatok