Index Vakbarát Hírportál

Egycentis űrszonda figyelmeztethet a napkitörésekre

2010. február 15., hétfő 11:39

A hagyományos űrszondákhoz képest jóval hamarabb értesíthet minket a napkitörésekről egy seregnyi, Nap és Föld között elhelyezett apró, intelligens űrszonda. Az intelligens porszem névre keresztelt űrszondák prototípusait legkorábban idén májusban állíthatják föld körüli pályára.

Mason Peck és Jason Atchison, az ithakai Cornell Egyetem két mérnöke olyan egy centi átmérőjű űrszondát fejlesztett ki, amelynek vastagsága 25 mikrométer, és alig éri el a 7.5 milligrammos súlyt. A szondát olyan nap körül található szemcsék alapján modellezték, amelyeket a napból érkező fotonok áramlása mozgat. A nap sugárzása normális méretű úrhajóknál nem okoz különösebb károkat, de az apró testekre kártékony hatással van, ezért a csippel ellátott apró szondákat úgy alakították ki, hogy a beérkező fotonok hatására mindig a nap felé forduljanak, és így védve legyenek a káros hatásoktól.

Az űrszondákon található csipek lényegében rádióantennával felszerelt napelemek, amelyek napszélérzékelőként működnek. A szondák apró méretük miatt egy szatellithez kapcsolva könnyedén eljuttathatóak a Nap és a Föld között található Lagrange-pontba, amely a tér azon pontja, ahol egy apró tárgy mozdulatlanul lebeghet két egymás körül keringő test gravitációs mezeje között. A csapat úgy tervezi, hogy seregnyi intelligens porszemet küldenek majd fel a Lagrange-pontba, ahol a napszelek erősségét mérnék.

Ezek az szondák olyan széllökések érkezésére is figyelmeztetnének, amelyek zavart okozhatnak a földi kommunikációban és elektromos rendszerekben. Peck szerint ez a módszer a hagyományos megfigyeléseknél akár tizenhárom perccel hamarabb is jelezheti a napkitöréseket.

A prototípus fejlesztése jelenleg az utolsó stádiumában van, az elkövetkező hónapokban pedig alapos teszteléseknek vetik alá az apró szondát a Cornell egyetem kísérleti terepén, így kiderülhet, hogy mennyre strapabíró és kommunikációképes a szerkezet. Egy olyan csipet is küldenek fel idén az űrbe, amely hőmérsékleti adatokat küld vissza a tudósoknak. „ Ezzel azt szeretnénk bebizonyítani, hogy egy köröm méretű szonda is használható kutatásokra”- közölte Peck.

Rovatok