Index Vakbarát Hírportál

Megkezdték második űrsétájukat a Discovery asztronautái

2010. április 11., vasárnap 10:06 | aznap frissítve

Az eredeti tervekhez képest a legénység egy nappal később, április 19-én érkezik vissza az űrből, mert alaposan át kell vizsgálni az űrsikló hőpajzsát. A hővédő sérülése okozta a Columbia űrsikló 2003-as katasztrófáját, amely hét űrhajós halálát okozta.

Közép-európai idő szerint vasárnap reggel fél nyolckor megkezdte második űrétáját a Discovery legénységének két tagja. Várhatóan még egy sétát tesznek ezután, majd visszatérnek a Földre - egy napos késéssel.

Rick Mastracchio és Clay Anderson kívülről segítik azt a műveletet, amelyben robotkar segítségével kiemelnek az űrsikló rakteréből egy ammónia tartályt, és a Nemzetközi Űrállomáshoz illesztik. Az elhasznált tárolót viszaviszik majd a Földre. A hat és fél órásra tervezett munkát egy hölgy, Dottie Metcalf-Lindenburger irányítja.

A következő űrséta kedden lesz. A Discovery az eredeti tervekhez képest 24 órával később, április 19-én érkezik vissza az űrből, mert alaposan át kell vizsgálni az űrsikló hőpajzsát. A felszálláskor ugyanis nem tudta továbbítani időben a Discovery egyik antennája azokat az adatokat, amelyekre szüksége van a szakemberek az esetleges külső károsodás megállapításához. A hővédő sérülése okozta a Columbia űrsikló 2003-as katasztrófáját, amely hét űrhajós halálát okozta.

Rovatok