Index Vakbarát Hírportál

Befejezte harmadik űrsétáját a Discovery két űrhajósa

2010. április 13., kedd 19:16

Befejezte harmadik, és az erre a misszióra tervezett utolsó külső űrszerelési munkáját a Discovery amerikai űrrepülőgép két űrhajósa kedden - közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. Rick Mastracchio és Clayton Anderson 6 óra 24 percig tartózkodott a nyílt világűrben, és eközben a Nemzetközi Űrállomás (ISS) külső burkán lecserélt egy kiürült ammóniatartályt egy feltöltöttre, amelyet a Discovery szállított az űrbázisra.

A két asztronauta munkája az előre eltervezetthez képest némi késedelmet szenvedett, mert a leszerelt tartály eljuttatása az űrrepülőgép rakterébe elhúzódott.

A Discoveryt április 5-én indították a Föld körül átlagosan 350 kilométeres magasságban keringő űrállomásra. Az űrsikló négy férfival és három nővel a fedélzetén két nappal később kötött ki az űrállomáson. A keddivel együtt mind a három űrsétára beütemezett munkát elvégezte az erre kiképzett két asztronauta.

Időközben a NASA egy nappal meghosszabbította a Discovery legénységének az útját. Ennek oka az, hogy meghibásodott az űrsikló adatátviteli antennája. A szerkezetnek még útban az ISS felé kellett volna a földi irányítás számára elküldenie azokat a felvételeket, amelyek alapján a mérnökök megállapíthatják, hogy történt-e olyan mérvű sérülés a Discovery hővédő pajzsán, amely veszélyeztethetné a visszatérését.

Ezt a munkát most az ISS űrállomás kommunikációs rendszerével végzik el az űrhajósok, ami miatt egy nappal megnövelték a küldetés időtartamát. A megváltoztatott menetrend szerint a Discovery április 19-én tér vissza a Földre.

Rovatok