Index Vakbarát Hírportál

152 ezer dollárt fizettek Neil Armstrong híres mondatáért

2010. április 14., szerda 11:13

Tetemes összeget, 152 ezer dollárt (nagyjából 29,3 millió forint) fizettek egy New York-i árverésen az első holdra szállás repülési tervének egyik oldaláért, rajta Neil Armstrong híressé vált mondatával, amely így szólt: „Kis lépés egy embernek, nagy ugrás az emberiségnek”.

Az Apollo–11 repülési tervének talán legemlékezetesebb részletét a Bonhams aukciósház kínálta eladásra. A lapon Neil Armstrong, a Holdon járt első ember aláírása is látható. Az űrhajós azután látta el kézjegyével és adta át az iratot a NASA tájékoztatási irodájának, hogy társaival visszatért a Földre, és karanténba helyezték a Johnson Űrközpontban.

Armstrongnak a Holdra lépés után elhangzott szavait („one small step for a man, one giant leap for mankind”) gyakran idézik úgy, hogy „ez kis lépés az embernek, nagy ugrás az emberiségnek”. Az egykori űrhajós azonban mindig is ragaszkodott ahhoz, hogy az „ez” szócska nem szerepelt kijelentésében, viszont mondott névelőt az angol mondatban, vagyis „egy” embert, és nem „az” embert mondott. 2006-ban a hangfelvétel számítógépes elemzése Armstrongot igazolta, 2009-ben viszont brit nyelvészek egy alaposabb vizsgálatban nem találtak névelőt.

A Bonhams űrhajózással kapcsolatos emléktárgyaiból rendezett aukción a vártnál jóval magasabb áron, 85 400 dollárért (16,5 millió forintért) kelt el az Apollo-11 asztronautájának, Michael Collinsnak a jelvénye, amelyet tulajdonosa és az űrhajó legénységének többi tagja, így Armstrong mellett Buzz Aldrin – a Holdon járt második ember – is ellátott kézjegyével. A történelembe „sikeres kudarcként" bevonult Apollo–13 küldetésének vészhelyzeti parancslistájáért 45 750 dollárt fizettek.

Rovatok