Index Vakbarát Hírportál

A fénynél gyorsabb objektumot figyeltek meg

2010. április 16., péntek 13:50

A közeli M82 galaxisban egy ismeretlen objektum tavaly olyan rádiójeleket kezdett sugározni, amelyek semmilyen korábban észlelt jelenséghez nem hasonlítanak - és a mérések szerint az objektum a fénysebesség többszörösével halad.

"Fogalmunk sincs, mi lehet" - nyilatkozta a felfedezésről Tom Muxlow, az angliai Jordell Bank Asztrofizikai Központ csillagásza. Az objektum 2009 májusában tűnt fel, amikor Muxlow és kollégái éppen egy közeli csillagrobbanást figyeltek meg a tőlünk mintegy 12 millió fényévnyire lévő Messier 82 galaxisban. A rendkívül intenzíven sugárzó jelforrás mindössze néhány nap alatt bukkant elő, ami azért különös, mert a hagyományos szupenóváknak több hét kell a hasonló állapot eléréséhez. Azóta az objektum nem sok változást mutatott, viszont teljesen megzavarta az asztrofizikusokat.

A jelenség által kibocsájtott sugárzás nem illik bele semmilyen kategóriába vagy elméletbe, amelyet a korábban megfigyelt szupernóva-robbanások alapján állítottak fel. Az ilyen csillagok általában több hét alatt egyre fényesebbé és aktívabbá válnak, majd néhány hónap alatt kihunynak, a sugárzás spektruma pedig egész idő alatt folyamatosan változik. A különös objektum fényessége viszont a hirtelen előbukkanása óta eltelt közel egy év alatt szinte egyáltalán nem változott, a kibocsájtott sugárzás spektruma pedig állandó.

A legkülönösebb azonban nem ez, hanem az a körülmény, hogy az objektum a megfigyelések szerint igen gyorsan mozog oldalirányban - a fénysebesség mintegy négyszeresével. A csillagászok megfigyeltek már hasonló szuperluminális, azaz a fényénél nagyobb sebességet olyan anyagfelhők esetében, amelyeket fekete lyukak löktek ki magukból. Ezek az anyagcsóvák valójában kis szögben a fénysebesség töredékével haladnak felénk, és a relativitás hatásai, a fekete lyuk közelsége miatt jön létre az optikai illúzió. Az objektum viszont messze van az M82 központjától, ahol a tudósok az ilyen szupernehéz fekete lyukak feltűnését várnák.

A kutatók valószínűbbnek tartják, hogy a jelenség egy úgynevezett mikrokvazár. Ilyen jelenségek akkor keletkeznek, amikor egy kettős naprendszer egyik szupernehéz csillaga felrobban, 10-20 naptömegű fekete lyukat hagyva hátra, amely ezután a társcsillag anyagát kezdi elszívni. Ezek a jelenségek aktívan sugároznak is, az M82-ben megfigyelt objektumhoz hasonlót azonban eddig még soha nem észleltek. A mikrokvazárok ugyanis a rádiójelek mellett igen nagy mértékben sugároznak a röntgen tartományban is, ennek azonban a tudósok most nem találták nyomát.

Muxlow szerint a sugárzás forrása talán valamilyen nagy sűrűségű objektum lehet, amely magához vonzza a környező anyagot - egy óriási fekete lyuk, vagy egy normál fekete lyuk szokatlan, számunkra ismeretlen körülmények között. A tudósok azonban csak találgatnak. Lehetséges, hogy saját galaxisunkban is előfordul hasonló jelenség, az M82-ben azonban valószínűleg gyakoribb, mivel a távoli galaxis egy olyan "galaktikus üst", amelyben a normálisnál jóval nagyobb arányban születnek és válnak nóvává a csillagok - ezáltal pedig sok új fekete lyuk is keletkezik, így nagyobb az esély az észlelésre.

Rovatok