Index Vakbarát Hírportál

Fényes meteorvillanás a wisconsini éjszakában

2010. április 16., péntek 16:37

Csodálatos természeti jelenségnek lehettek szemtanúi az Egyesült Államok Wisconsin államának lakosai: egy meteor lépett a Föld légkörébe, heves fény- és hanghatások kíséretében.

A meteor helyi idő szerint este negyed tizenegykor (magyar idő szerint már csütörtök hajnalban) lépett be a légkörbe. A jelenségről készült videó és radarképek elemzése után a csillagászok arra jutottak, hogy az objektum Wisconsinban ért földet. A villanást azonban lehetett látni Missouriban, Iowában és Illinois-ban is, a meteor által keltett hangrobbanás pedig több száz kilométere elhallatszott.

A videó alapján Mark Hammergren csillagász, a chicagói Adpler Planetárium munkatársa úgy vélte, az aszteroida átmérője akár 1,8 méter, tömege pedig négy és fél mázsa is lehetett. „Tévhit, hogy az ilyen fényes meteorjelenséget kicsi objektumok okozzák. Ha valami elég fényes ahhoz, hogy nappali világosságot keltsen az éjszakában, nem lehet kicsi” – nyilatkozta a National Geographicnek.

A becsapódott meteor valószínűleg a Mars és a Jupiter között található aszteroidaövből érkezett. Szinte biztosan nem égett el teljesen, hanem több, focilabda nagyságú vagy annál kisebb darabra szakadva földet ért. Ezeket a meteoritdarabokat most keresik a szakemberek. A meteor által okozott sérülésről nem érkezett hír.

Rovatok