Index Vakbarát Hírportál

Obama űrkutatási terveit bírálja Neil Armstrong

2010. május 13., csütörtök 09:08

Barack Obama amerikai elnök űrkutatási politikáját bírálta a kongresszusban Neil Armstrong volt amerikai űrhajós.

Armstrong, aki elsőként járt a Holdon, úgy vélte, rossz tanácsadókra hallgatott az elnök, amikor törölte a költségvetésből a Holdra visszatérés programját.

Obama februárban jelentette be, hogy Washington nem költ többet elődje, George Bush által 2004-ben indított, a Holdra való visszatérést, majd a Marsra való űrutazást megcélzó, Constellation nevű űrprogramra. Néhány héttel később ismertette saját űrkutatási elképzeléseit, amelyek szerint 2035-re tervezik a Mars-utazást, és kifejlesztik az űrsiklók újabb nemzedékét.

Az elnök egy titokban eljáró kis csoport véleménye alapján döntött a Constellation űrprogram leállításáról - vélte Armstrong a szenátus kereskedelmi, tudományos és közlekedési bizottságában tartott meghallgatáson.

A NASA-ban, a védelmi minisztériumban, a légierőnél, a tudományos akadémiánál, a légiközlekedési iparban és az egyetemi oktatásban sem találtam senkit, aki hallott volna az elnök döntéséről a bejelentés előtt - mondta Armstrong, aki nyilvánosan kampányol a Constellation folytatása mellett.

Az űrhajós szerint sem Charles Bolden, a NASA igazgatója, sem John Oldren, az elnök tudományos főtanácsadója nem tudott a tervről. Utóbbiak a szenátusi bizottsági meghallgatáson kénytelen-kelletlen védelmükbe vették az elnöki elképzeléseket.

Rovatok