Index Vakbarát Hírportál

Kína nem enged szingliket az űrbe

2010. május 14., péntek 16:19

Csak házasok lehetnek űrhajósok Kínában mostantól. Az űrhivatal szakértői szerint ők pszichológiailag alkalmasabbak a feladatra, mint az egyedülállók. Közben az illegális abortuszok miatt felborul a nemek természetes egyensúlya az országban, tíz év múlva 100 nőre 130 férfi fog jutni.

Amikor a kínai űrhivatal 2009 őszén bejelentette, hogy az űrprogramja következő lépésében kiválasztja az ország első női űrhajósát, a feltételek között volt az is, hogy a leendő tajkonauta (ez a kínai megfelelője az amerikaiak asztronautának és az orosz kozmonautának) mindenképpen házas legyen. A szabályozást most kiterjesztették férfiakra is: mostantól egyedülállókat egyáltalán nem vesznek be az űrprogramba.

A hivatalos indoklás szerint a házasok pszichológiailag alkalmasabbak az űrhajós szerepkörre. Kína távlati tervei között szerepel egyébként a Hold-utazás, és az állandó Hold-bázis (majd később ugyanez a két lépés a Marssal is) létesítése, ahol űrhajós családok élnének. Kína óriási energiát fordít az űrprogramja fejlesztésére, és presztízskérdést csinál abból, hogy megelőzzék ezen a területen az űrhajózás történetének hajnala óta vezető oroszokat és amerikaiakat. Ez jó eséllyel sikerülni is fog nekik, legalább néhány területen, mivel az orosz űrhivatal erőforrásgondokkal küzd, a NASA Hold-programját pedig Obama elnök leállíttatta.

A kínai űrhivatal május elején választott ki hét új űrhajósjelöltet: az öt férfi és két nő mind 30 és 35 év közötti, házas, és a kínai hadseregben vadászgépek, illetve csapatszállító repülők pilótáiként szereztek repülési tapasztalatot.

Demográfiai kutatások szerint egyébként Kína családonként egy gyereket engedélyező politikája súlyosan felborítja a nemek arányát, tíz év múlva 100 nőre 130 férfi fog jutni, és 25 millióval több huszonéves férfi lesz az országban, mint hasonló korú nő. Ennek fő oka hogy sok család az illegális abortuszt választja, ha megtudja, hogy lánygyereke lesz, mivel a hagyományok miatt mindenki inkább fiút szeretne.

Rovatok