Index Vakbarát Hírportál

Hat éve rója a sziklákat a veterán marsjáró

2010. május 20., csütörtök 18:43

A 2004-ben 90 napos küldetésre érkezett Opportunity lett a leghosszabb ideig működő szerkezet a Marson. A golfautó-méretű marsjáró 2008 óta az Endeavour-kráterre próbál eljutni, még évekig tarthat, amíg megteszi a hátralévő tizenegy kilométert.

A Viking-1 rekordját átvéve az Opportunity marsjáró lett a vörös bolygón leghosszabb ideje működő szerkezet. Az eredetileg 90 napos küldetésre tervezett marsjáró 2004-ben landolt az égitesten.

Küldetése során az Opportunity dacolt a porviharokkal, és a fagyos téllel is. A golfautó-méretű szerkezet az évek során közel húsz kilométert tett meg, 2008 óta az Endeavour-kráterre kapaszkodik. Az útból még 11 kilométer van hátra, araszolása így még évekig tart.

Az Opportunity rekordját veszélyeztetheti a marsjáró előtt három héttel érkezett Spirit, amelyről azonban jelenleg nem érkeznek jelek. Nem tudni, hogy a tél miatt váltott-e hibernációs üzemmódba, vagy beragadását követően végleg felmondta a szolgálatot. Erre majd csak a marsi tavasz beköszöntével derül fény. A NASA mindenesetre felhagyott a szonda újraindításával.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Viking-1 és Viking-2 űrszondája 1976-ban érkezett a Marsra. A Viking-2-t három év és 221 nap után 1980-ban kikapcsolták, miután töltőelemei lemerültek. A Viking-1 vesztét azonban emberi mulasztás okozta: a több mint háromezer kilogrammos szondát hat év és 116 nap után véletlenül kapcsolták ki 1982-ben, és többé nem tudtak kapcsolatot teremteni vele.

Rovatok