Index Vakbarát Hírportál

Hazatér a Hayabusa

2010. június 8., kedd 14:55

A tervek szerint egy héten belül, június 13 környékén ér haza a 2003-ban felbocsátott japán űrszonda, a Hayabusa.

Már csak egy pályakorrekciós manővert kell végrehajtania a jelenleg a Földtől 3,6 millió kilométerre levő szondának, hogy becélozza az Ausztrália déli részén fekvő Woomera leszállási területet. A landolást a NASA DC-8-as repülőgépe fogja felügyelni.

A Hayabusa az első olyan szonda az űrkutatás történetében, ami önműködően leszállt egy aszteroidán, ott talajmintákat vett, majd ezután hazatér a rakománnyal. A leszállást itt a szó legegyszerűbb értelmében kell elképzelni: a szonda 2005 novemberében két alkalommal éppen csak érintette az Itokawa aszteroida felszínét, megpróbált a felszínről begyűjteni, amit ott talált, és már indult is haza. A kutatók ezért csak a szonda megérkezése, és felnyitása után tudják meg, sikerült-e egyáltalán begyűjteni valamit az aszteroida felszínéről, és ha igen, mit.

A Hayabusa misszióját több kisebb baleset és hiba nehezítette, 2005-ben elszivárgott az üzemanyaga, így azóta a kémiai alapú motor helyett az ionhajtóműveire támaszkodik, ezért a manőverezése lomhább. A minták alapján a kutatók a Naprendszer kialakulásának titkaiba pillanthatnak bele.

Rovatok