Index Vakbarát Hírportál

Az élet nyomait fedezték fel a Titánon?

2010. június 10., csütörtök 15:22

A Szaturnusz legnagyobb holdja, a Titán több szempontból is különleges, és kitüntetett helyet foglal el a csillagászok érdeklődési körében. Ez az egyetlen hold a Naprendszerben, aminek számottevő légköre van, és ez az egyetlen égitest a Földön kívül, aminek a felszínén folyékony halmazállapotú anyagot (cseppfolyós metánt és etánt) fedeztek fel, ami a földi folyókhoz és tengerekhez hasonló formában van jelen. A légkörében egyszerű szerves molekulákat is kimutattak már.

A Cassini űrszonda most újabb adatokat küldött haza a hold légköréről és felszínéről, amelyek alapján egyes csillagászok a NASA-nál úgy vélik, elképzelhető, hogy élet fejlődött ki a Titánon (az egyszerűbb létformák elméleti lehetőségét eddig sem zárták ki az asztrobiológusok).

A Journal of Geophysical Research című szaklapban megjelent tanulmány két olyan adatok emel ki, ami az élővilág jelenlétére utal: az egyik a hidrogén furcsa eloszlása a légkörben (a felszínhez közeledve egyre kevesebb van belőle, ami arra utalhat, hogy a felszínen élő létformák hidrogént lélegeznek), a másik az acetilén hiánya. Az acetilén egyszerű szerves molekula, aminek a légkörben a napfény hatására kellene képződnie, de a Cassini műszerei mégsem mutatták ki a jelenlétét. Ez azt jelezheti, hogy az élővilág elfogyasztja az acetilént.

Ha bebizonyosodna, hogy valóban létezik élet a Titán felszínén, bármilyen primitív is, az óriási áttörést jelentene a tudomány számára, hiszen az általunk ismert, szénre, oxigénre és vízre alapuló létformák helyett ez főként metánra és hidrogénre épülne.

A Titán vizsgálata egyébként elég nehézkes a sűrű légkör miatt, ezért például a Szaturnusz mellett elhaladó Voyager űrszondák nem is tudtak a hold felszínéről értékelhető képeket vagy mérési adatokat hazaküldeni. Csak az utóbbi években, a modernebb szondák és űrtávcsövek segítségével indult be a komolyabb vizsgálódás.

Rovatok