Index Vakbarát Hírportál

Kiderül, mit zsákmányolt a japán űrszonda

2010. június 13., vasárnap 18:39

Ausztráliában landolt a Hajabusza japán űrszonda, amely egy aszteroida felszínéről próbált mintákat venni. Várhatóan hétfőn nyitják fel a szerkezetet, akkor derül ki, hogy pontosan milyen mintákat sikerült begyűjtenie.

Hét év és hatmilliárd kilométernyi út után vasárnap Ausztráliában landolt a Hajabusza japán űrszonda hőálló kapszulája, benne vélhetően olyan mintákkal, amelyeket egy aszteroidán gyűjtött.

A szonda 2005 novemberében két alkalommal éppen csak érintette az Itokawa aszteroida felszínét, megpróbált a felszínről begyűjteni, amit ott talált, és már indult is haza. A kutatók ezért csak a szonda felnyitása után tudják meg, sikerült-e egyáltalán begyűjteni valamit az aszteroida felszínéről, és ha igen, mit. A hírek szerint egy 40 fős japán szakembergárda áll készenlétben, hogy kinyissák a kapszulát.

A szerkezet a Woomera-sivatag vidékén, Adelaide városától 500 kilométerre északra ért földet, az ausztrál hadsereg korábbi tájékoztatása szerint az ott élő őslakosok segítségével kutatják majd fel pontos helyét már hétfőn. Az őslakosok azt is megállapítják majd, hogy a becsapódás nem okozott-e károkat a számukra szent helyekben.

A JAXA japán űrkutatási hivatal szerkezete 2003 májusában indult útnak az Földtől 300 millió kilométerre lévő Itokava nevű aszteroida felé. Mivel a tudósok elgondolása szerint a szabálytalan formájú, kisebb - leghosszabb pontján is csak 500 méteres - aszteroida megőrizte eredeti tulajdonságait, bízni lehet abban, hogy a minták ismeretekkel szolgálnak majd a Naprendszer keletkezéséről.

A Hajabusza misszióját több kisebb baleset és hiba nehezítette, 2005-ben elszivárgott az üzemanyaga, így azóta a kémiai alapú motor helyett az ionhajtóműveire támaszkodik, ezért a manőverezése lomhább.

Rovatok