Index Vakbarát Hírportál

Aszteroidákra vadászik a világ legnagyobb digitális fényképezőgépe

2010. június 18., péntek 14:50

Hívatlan égi jövevényekre vadászik a világ legnagyobb digitális fényképezőgépe, a Pan-STARRS rendszer, amely Hawaii második legnagyobb szigetén, Mauin, a 3000 méteres Haleakala vulkánon lévő obszervatóriumban működik.

A Pan-STARRS (Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System), azaz körpanorámás égboltfelmérő távcső és gyorsreagálású rendszer elsődleges célja olyan földközeli objektumok, elsősorban Föld-súroló aszteroidák felfedezése, amelyek potenciálisan veszélyt jelenthetnek bolygónkra.

A projekteket két ütemben tervezik végrehajtani: az első a most megvalósult PS1-program, amelynek keretében egy 1,8 méter átmérőjű távcső működik a Haleakala-vulkánon lévő obszervatóriumban. A későbbiekben a PS4-program négy ugyanilyen, párhuzamosított távcsőből álló rendszert hoz létre, amelynek fénygyűjtő képessége egy 3,6 méteres távcsőének felel meg.

A távcsövet a Hawaii Egyetem csillagászai és mérnökei tervezték és építették meg az Egyesült Államok légiereje támogatásával. A teleszkópot működtető PS1 tudományos konzorciumnak a Hawaii Egyetem, valamint az Egyesült Államok, Németország, Nagy-Britannia és Taiwan kilenc másik intézménye a tagja.

A rendszerben egy 1400 megapixeles digitális fényképezőgép mozgó űrobjektumokra vadászik, valamint olyan égitesteket keres, amelyeknek egyik éjszakáról a másikra megváltozik a fényessége. Egyetlen felvételen az égbolt 36 teleholdnyi területet lefedő szegmensét képes befogni. A távcső 30 másodpercenként készít egy-egy felvételt, egyetlen éjszaka alatt összegyűjtött adatmennyisége ezer DVD-t tölt meg.

Rovatok