Index Vakbarát Hírportál

Napfogyatkozás volt a Csendes-óceánon a vébédöntő alatt

2010. július 12., hétfő 11:39

Tizenegyezer kilométeres ívben vont sötétséget a teljes napfogyatkozás vasárnap a Csendes-óceán fölött.

Tapsban törtek ki a Húsvét-szigeteken napok óta gyülekező megfigyelők, turisták és helybéliek, amikor megkezdődött a 4 perc 41 másodpercig zajlott teljes napfogyatkozás.

Tahitin, ahol a ritka természeti jelenség indult, a hatás olyan megdöbbentő volt, hogy a futballőrült polinéziaiak tömegei fordultak el a labdarúgó-világbajnokság döntőjétől, és a televízió képernyője helyett az eget kémlelték.

A 260 ezer lakosú Tahitin több mint 120 ezer pár szemvédőt adtak el a helyi optikusok és gyógyszertárak. Előzőleg felhívták az emberek figyelmét, hogy vaksághoz vezethet, ha közvetlenül, szemük védelme nélkül nézik a napfogyatkozást.

A teljes napfogyatkozás magyar idő szerint vasárnap este 20 óra 15 perckor kezdődött a Csendes-óceán déli része, Tonga felett. A Chiléhez tartozó, 160 négyzetkilométeres Húsvét-szigetek háromezer éves kőszobrai 22 óra 11 perckor borultak sötétségbe, majd a kontinentális Chile és Argentína egy része következett, ahol Patagóniában 22 óra 52 perckor ért véget a látványos természeti jelenség.

Rovatok