Index Vakbarát Hírportál

Óriási napfoltot fedeztek fel

2010. július 26., hétfő 13:00 | aznap frissítve

Az arizonai Kitt Peak obszervatórium csillagászai fedezték fel az 1089-es sorszámot kapott foltot a Napon, ami az elmúlt hetekben akkorára nőtt, hogy távcső nélkül is megfigyelhető. A szabadszemes vizsgálódástól persze mindenkit óva intenek, mert az súlyos szemkárosodással járhat.

A napfolt (illetve valójában egymáshoz közeli napfoltok egy csoportja, nagyjából, mint az észak-amerikai Nagy-tavak) pontos méretét még nem tudták kiszámolni a tudósok, mindenesetre egy nagyságrendben van azzal a 2004-ben feltűnt napfolttal, ami a Föld méretének húszszorosa volt.

A 1089-es napfolt mindenesetre távcső nélkül is észlelhető, ami azt jelenti, hogy megfelelő szűrőkkel egy hétköznapi fényképezőgéppel is megörökíthető.

2004-ben volt is egy kis pánik a NASA háza táján, hogy a szupernapfolt kitörése a Földön is érezhető lesz, és a műholdjaink is rosszul fognak járni, mikor találkoznak a napkitörésből érkező, nagy energiájú részecskékkel. Ez a katasztrófa akkor elmaradt.

A mostani napfoltot a NASA SDO (Solar Dynamics Observatory) Nap-szondája fogja majd megvizsgálni, amit 808 millió dollárból építettek meg, és februárban állítottak pályára. A napfolttevékenység jó alkalmat nyújt, hogy jobban megismerjük a Nap mágneses mezejének struktúráját, és a változásait a napkitörések hatására.

Rovatok