Index Vakbarát Hírportál

Kármán Tódor a NASA online képcsarnokában

2010. augusztus 31., kedd 09:51

Csaknem kétszáz archív fényképet tett hétfőn első körben publikussá a NASA a Flickr fényképmegosztón. Az űrhajózás hőskorában készült képeken Kennedy elnök és az első amerikai űrhajósok mellett Kármán Tódor is feltűnik.

Az amerikai űrhivatal a Yahoo-val és az Internet Archive nevű, San Franciscó-i nonprofit digitális könyvtárral együttműködve hétfőn létrehozta a The Commons nevű képarchívumot a Flickren. A NASA és az Internet Archive nem először fog össze: a szervezet indította útjára 2008-ban a NASA Images oldalt, ahol azóta több ezer, szabadon letölthető kép és videó gyűlt össze. Ezen az oldalon viszont kevés archív kép akad, ezeknek a külön gyűjtőhelye volna a The Commons.

A hétfőn indult online képtárban egyelőre csak 180 fotó található három albumban, de a projekt gondozói folyamatosan bővítik majd az archívumot. A képeket a NASA kaliforniai, Moffett Fieldben található Ames Kutatóközpontjának csapata válogatja össze. Miután a korábban sosem, vagy csak ritkán látott, elkülönülten publikált (például a Wikimedia Commons-on) fotók felkerülnek a Filckr fotómegosztó oldalra is, a látogatók, felhasználók kedvencelhetik, kommentelhetik és címkézhetik is ezeket. Az űrhivatal célja, hogy a látogatóktól így pontosabb információkat kapjon a régi képekről.

Jelenleg a legnagyobb, 104 képet tartalmazó albumban emlékezetes rakéta- és űrhajóstartok képeit lehet megnézni. Többek között az első Saturn rakéta kilövését vagy Nixon elnököt az Apollo–12 startjánál. A „NASA építése” című album az űrhivatal központjainak létesítését dokumentálja, a harmadik albumban pedig olyan tudósok és közszereplők láthatók, akiknek nagy szerepük volt az űrhivatal megalapításában vagy egyáltalán az amerikai űrhajózás megszületésében.

Ez utóbbiban vannak a legrégebbi képek, többek között Robert Goddardról, az első folyékony hajtóanyagos rakéta megépítőjéről, aki már nem érhette meg az űrhajózás kezdeteit (1945-ben halt meg). Vagy a harmincas években Amerikába vándorolt magyar tudósról, Kármán Tódorról, aki a NASA első rakétafejlesztő központja, a pasadenai JPL (Jet Propulsion Laboratory) egyik alapítója és első igazgatója volt. És a magyar tudós volt az, aki létrehozta az űrkutatók nemzetközi fórumát, a Nemzetközi Asztronautikai Akadémiát, aminek Kármán támogatásával 1963-ban Magyarország is tagja lett.

Rovatok