Index Vakbarát Hírportál

Szivárgás miatt csúszik a Discovery startja

2010. október 29., péntek 21:51

Az amerikai Discovery űrhajó csak kedden indul útjára a Nemzetközi Űrállomásra, mivel fedélzetén hélium szivárog, közölték tisztségviselők pénteken. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) eredetileg pénteken kezdte volna meg a háromnapos visszaszámlálást, amelynek végén, hétfő délután bocsátották volna fel az űrhajót. A Discovery az új tervek szerint helyi idő szerint kedden 16:17-kor indul 39., és egyben utolsó útjára.

A műszakiak az irányítórendszer nyomástesztje során fedezték fel a szivárgást csütörtökön. Egy másik helyen kisebb nitrogénszivárgás van, amelyet szintén megszüntetnek.

Az időjárás-előrejelzés szerint 70 százalék esély van arra, hogy kedden az égiek is kegyesek lesznek a Discoveryhez, amelynek már csak egy útja van hátra, amíg kivonják a forgalomból. Az űrhajók magas működési költségei (évente 3 milliárd dollár), a folyamatos biztonsági problémák, valamint az amerikai űrkutatás irányának változása nagyban hozzájárultak ahhoz a döntéshez, hogy leállítják az 1981-ben kezdődött űrsikló-programot.

A Nemzetközi Űrállomás - amely 352 kilométerrel a Föld felett kering - 16 nemzet 100 milliárd dolláros közös projektje. Az állomás amerikai részének utolsó darabját a Discovery viszi fel az űrbe.

Rovatok