Index Vakbarát Hírportál

570 megapixeles kamerával keresik a sötét energiát

2010. november 19., péntek 13:14

A tesztelés utolsó fázisába lépett, és ha minden jól megy, decemberben elkészül a világ egyik legnagyobb és legjobb felbontású kamerája, a 35 millió dollárból megépített, 4 tonnás DEC (Dark Energy Camera).

A chicagói Fermi laboratóriumban készülő, 570 megapixel felbontású műszer 2011 őszén kerül majd végleges helyére, Chilébe, az Andok egyik csúcsára, ahol egy obszervatórium központi elemeként vesz részt a rejtélyes sötét energia utáni nyomozásban.

A sötét energia ötletét először Einstein vetette fel, amikor kozmológiai egyenleteit általánosítani próbálta. Később ezt visszavonta, sőt, élete legnagyobb tévedésének minősítette, de az utóbbi pár évtizedben a csillagászok és elméleti fizikusok újra elkezdtek foglalkozni az elmélettel. A gravitáció ellen ható sötét energia létezése megmagyarázná, miért tágul egyre gyorsulva a világegyetem.

A teória szerint a sötét energia az univerzum energiasűrűségének háromnegyedét teszi ki. Közvetlenül detektálni vagy megmérni még nem sikerült, de közvetett bizonyítékokat már találtak a létére.

Rovatok