Index Vakbarát Hírportál

Túltöltötték az orosz rakétát

2010. december 17., péntek 19:21 | aznap frissítve

Rosszul számították ki a szükséges rakéta-hajtóanyag mennyiségét, ezért csapódott a Csendes-óceánba december elején a három orosz műholdat szállító rakéta - közölte pénteken az eset okait vizsgáló bizottság. A kazahsztáni Bajkonurból fellőtt Proton-M típusú rakéta az orosz helymeghatározó rendszer, a GLONASZSZ három műholdját állította volna föld körüli pályára.

A rakéta a műholdakkal együtt Honolulu városától 1 500 kilométerre északnyugatra csapódott a vízbe, távol a hajózási útvonalaktól. A hibát a szükséges üzemanyag kiszámításakor vétették. A hajtóanyagért felelős cég ugyanis nem vette figyelembe, hogy a rakéta továbbfejlesztett verziójának nagyobb az üzemanyagtartálya, és teljesen feltöltve többet nyom a korábbinál.

A korábbinál nehezebb teher miatt a rakétának nem volt elég ereje arra, hogy Föld körüli pályára állítsa a műholdakat - közölte az eset kivizsgálásával megbízott bizottság vezetője. Orosz űrkutatási tisztségviselők örömüket fejezték ki az eredménnyel kapcsolatban, mert az azt jelenti, hogy nem magával a rakétával van gond.

Rovatok