Index Vakbarát Hírportál

Szupernóvát talált egy tízéves

2011. január 4., kedd 16:29

Minden idők legfiatalabb szupernóva-felfedező amatőr csillagásza lett egy tízéves kanadai kislány, Kathryn Aurora Gray, aki az egyelőre 2010LT kódnevű csillag látványos pusztulását fedezte fel édesapja egy barátjának csillagászati fotóin.

David Lane, kanadai amatőr csillagász a saját házi obszervatóriumában készített  fotókat a UGC 3378 katalógusjelű galaxisról, ami a Camelopardalis (zsiráf) csillagképben helyezkedik el, a Földtől 240 fényévre. Az 52 fotót Újév napján küldte át barátjának, Paul Graynek, akinek a kislánya fedezte fel az egyik képen a fényes pontot, ami a korábbi felvételeken nem szerepelt.

Pár napon belül amerikai amatőr csillagászok, majd a kanadai Royal Astronomical Society of Canada csillagászszervezet is megerősítette, hogy valóban egy új szupernóváról van szó.

A szupernóva-robbanás az az esemény, amikor egy csillag az életciklusa végén összeomlik, és egy óriási energiájú robbanásban nagy mennyiségű hidrogént, héliumot és más elemeket dob le magáról. Ez a jelenség aránylag ritka, de mivel extrém fényjelenséggel jár, egy közepes távcsővel is megfigyelhető, ha az embernek óriási szerencséje van, és éppen az égbolt jó szeglete felé néz vele.

Az ötödikes Kathryn a Canadian Press hírügynökségnek azt mondta, a felfedezés annyira izgalmas volt, hogy egész éjjel nem tudott aludni utána, de ezzel együtt sem reméli, hogy róla fogják elnevezni a szupernóvát a csillagászok, és azt sem tervezi, hogy csillagász lesz.

Rovatok