Index Vakbarát Hírportál

Feketelyuk-gyűrűt fedezett fel a NASA

2011. február 11., péntek 09:24

Valentin-nap alkalmából tette közzé az amerikai űrkutatási hivatal a Chandra röntgenműhold és a Hubble űrteleszkóp által készített felvételeit, amelyeken fekete lyukakból képződött gyűrű látható.

A felvételek a 430 millió fényévnyire lévő Arp 147 katalógusjelű képződmény egymással összeütközött spirális és elliptikus galaxisának maradványait tartalmazza. A kozmikus karambol kifelé haladó lökéshullámot indított, amely gyűrű alakban tömörítette össze a csillagközi anyagot. A folyamat csillagképződési hullámot indított el, ennek eredményeként születtek meg a NASA felvételein látható masszív fiatal csillagok.

A fiatal csillagok rövid, mindössze néhány millió éves élettartamra számíthatnak, majd szupernóvaként lobbannak el, helyükön neutroncsillagok és fekete lyukak képződnek. Utóbbiak egy részének

társcsillaga akadt, és fényes röntgensugárzás-forrássá válhatnak, amint a neutroncsillagok és a fekete lyukak partnerük anyagát elszívják. A gyűrű körül a felvételeken látható kilenc röntgensugárzási forrás olyan fényes, hogy a csillagászok fekete lyukaknak tartják őket. Ezek tömege tíz-hússzorosan meghaladja a Nap tömegét.

A NASA Spitzer űrteleszkópjának infravörös felvételei, valamint a távoli és ősi galaxisokat az ultraibolya tartományban vizsgáló GALEX képei segítségével felbecsülték a gyűrűn belüli csillagszületési rátát is. A számítások szerint a csillagképződés legintenzívebb szakasza 15 millió évvel ezelőtt fejeződött be.

Rovatok