Index Vakbarát Hírportál

Még egy nappal meghosszabbították a Discovery utolsó útját

2011. március 4., péntek 02:05

Egy új tárolómodul beüzemelésére kell még egy nap, pedig egy nappal már eltolták a visszatérést. Ez a Discovery utolsó útja, és a másik két űrsikló is nyugdíjba vonul.

Még egy nappal meghosszabbította a Discovery űrsikló utolsó misszióját az amerikai űrkutatási hivatal, hogy több idő maradjon egy új tárolómodul beüzemelésére, illetve egy japán teherűrhajó megtöltésére a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) felgyülemlett szeméttel és hulladékkal.

A NASA már másodszor hosszabbítja meg egy napra a Discovery küldetését, így az űrsikló nem március 5-én - ahogyan eredetileg tervezték -, hanem 7-én válik le az ISS-ről, és két nappal később visszatér a Földre. Ezzel véget ér a Discovery utolsó, 39-ik missziója.

Az utolsó napokat kihasználják arra is, hogy egyedülálló fényképeket készítsenek az ISS-ről, amelyre a Discoveryn kívül egyszerre három - egy orosz, egy európai és egy japán - teherűrhajó lesz rácsatlakozva.

A floridai Cape Canaveralból február 24-én felbocsátott Discovery tíz tonna rakományt és hatfős személyzetet vitt magával, hogy 11 naposra tervezett, de végül 13 napossá nyúlt ottlétük alatt elkezdjék a Föld körüli pályán keringő űrállomás felkészítését az űrsiklóflotta nyugállományba küldése utáni időszakra. A NASA tervei szerint ugyanis a flotta két másik gépe, az Endeavour és az Atlantis szintén utolsó útjára indul majd az elkövetkező hat hónapban.

Rovatok