Index Vakbarát Hírportál

Újra magyar kép a nap fotója a NASA-nál

2011. március 10., csütörtök 16:02

Huszonhét évi szolgálat után sikeresen teljesítette utolsó küldetését a Discovery űrsikló, amely összesen harminckilenc alkalommal járt a világűrben, és az űrkutatás történetében számos jelentős feladatot hajtott végre. Neki köszönhetjük, többek között, a Hubble Űrtávcső és az Ulysses napkutató űrszonda pályára állítását.

Az űrsikló utolsó útját az előrejelzések alapján figyelemmel követhették az amatőr csillagászok is az elmúlt két hétben. Küldetésének kezdeti és végső szakaszában megfigyelhető volt, amint a nemzetközi űrállomás mögött, illetve előtt haladt.

A NASA által a nap fotójának válaszott felvétel Ladányi Tamás képe, március 7-én készült, amikor a Discovery már éppen levált az ISS-ről, és néhány másodperces előnnyel előtte haladt az űrben. A jelenség megörökítésére a fotós a tiszta légkörű bakonybéli Borostyán Kút tavacskáját választotta a Szent Gellért kápolna előterében. A végső kép egy sorozatfelvételből készült, 54 db, 4 másodperces expozíciós idejű képet egymáshoz illesztésével. A békés tó felszínén a lenyugvásra készülő Hold és Jupiter fénye tükröződik vissza.

"Az idő előrehaladtával, a jó légköri átlátszóságnak köszönhetően, állatövi fény jelent meg, amely markánsan fénylő sávként húzódott felfelé a Fiastyúk irányában; még a látómezőben levő Hold sem tudta elnyomni ezüstös derengését. Holdnyugta után már semmilyen zavaró fény nem gátolta a téli tejút megjelenését, amelynek fényes csillagai szinte kézzel fogható távolságba hozták az ismerős konstellációkat." - írja Ladányi a Magyar Csillagászati Egyesület weboldalán a kép készítéséről.

Rovatok