Index Vakbarát Hírportál

Ólomsűrűségű szuperföldet találtak

2011. május 3., kedd 16:56

Kanadai csillagászok új mérési eredménye szerint az 55 Cancri jelű csillag népes bolygócsaládja negyedik, mérete alapján a szuperföldek közé tartozó tagjának tömege olyan nagy, hogy a sűrűsége az óloméval vetekszik, így jelenleg ez a legsűrűbb kőzetbolygó.

Az 55 Cancri E jelű fedési exobolygó paramétereit a Kanadai Űrügynökség MOST (Microvariability & Oscillations of STars) űrteleszkópjának adatsorai alapján határozta meg egy amerikai-kanadai kutatócsoport. Bár a bolygó az E jelzést kapta, ez a felfedezés sorrendjére utal, a bolygó a rendszer központi csillaghoz legközelebbi bolygója.

A tőlünk 40 fényévre található, szabad szemmel is látható 55 Cancri csillag hasonlít a Napunkhoz. Ha a tömegét és a sugarát nagyjából a Napéval megegyezőnek tételezzük fel, a 0,74 napos keringési periódusú belső bolygó tömege a Földének 8,5-szerese. A fedés paraméterei alapján sugara körülbelül 60 százalékkal nagyobb, mint a Földé, tehát a sűrűsége 11 gramm köbcentiméterenként, azaz kétszerese a Földének, és vetekszik az óloméval. Így jelenleg ez a legsűrűbb ismert bolygó, beleértve a Naprendszer tagjait is.

Az 55 Cancri E egén a csillaga 60-szor akkorának és 3600-szor fényesebbnek látszik, mint a Nap a Földről. A kis pályaméret miatt a bolygó hőmérséklete a 2700 fokot is elérheti, így Josh Winn (MIT), a kutatás vezetője szerint valószerűtlen, hogy légköre legyen, azaz vélhetőleg nem ez az a hely, ahol az exobiológusoknak az élet nyomai után kell kutatniuk. Mostoha viszonyai ellenére az 55 Cancri E értékes célpont, hiszen csillagának fényessége miatt sokfajta mérés végezhető rajta, így a bolygó és a rendszer kiváló laboratórium lehet a bolygókeletkezési és fejlődési elméletek tesztelésére.

Rovatok