Index Vakbarát Hírportál

Magmaóceán bugyog a Jupiter holdján

2011. május 13., péntek 14:51

A Jupiter egyik holdja a Földön kívül az egyetlen égitest a Naprendszerben, amelyen vulkánkitöréseket észlelnek. Amerikai tudósok most azt is észrevették, hogy a hold felszíne alatt magmaóceán bugyog, amely táplálja a kitöréseket.

Az Ión a legintenzívebb a vulkanikus tevékenység a Naprendszerben, az égitest százszor több lávát produkál, mint a Föld. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Galileo űrszondája által küldött adatok új információkkal szolgáltak arról, hogy miként működik a hold – olvasható a Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmányban.

A megfigyelések szerint az óceánnyi magma 30-50 kilométerrel az Io felszíne alatt terül el, az olvadt kőzetanyag hőmérséklete talán még az 1200 Celsius-fokot is meghaladja.

A vulkánokat 1979-ben a Voyager űrszonda fedezte fel, akkor úgy vélték, hogy a kitörések a holdnak a Jupiter gravitációs erejétől vezérelt zsugorodásából és növekedéséből táplálkoznak. Tudósok azt is megállapították, hogy az Io magmaóceánja több milliószor nagyobb hatékonysággal tud energiát termelni és továbbítani, mint az a Földre jellemző.

Rovatok