Index Vakbarát Hírportál

Megkezdte második űrsétáját az Endeavour két asztronautája

2011. május 22., vasárnap 10:58

Megkezdte második űrsétáját az Endeavour amerikai űrrepülőgép két asztronautája vasárnap. A hat és fél órásra tervezett külső munkák során karbantartási feladatokat végeznek a Nemzetközi Űrállomás (ISS) külső burkolatán. Többek között feltöltik a hűtőfolyadékul szolgáló szalmiákszesszel az egyik napelemtábla radiátorát, és elvezető csöveket helyeznek el a rendszerben. Megolajozzák az űrbázis baloldalán lévő napelemtáblák forgató berendezését és a Dextre nevű, kanadai gyártmányú robot karjait.

Mindkét űrhajós - Andrew Feustel és Mike Fincke - a legtapasztaltabb amerikai űrszerelők közé tartozik. Fincke a Hubble űrteleszkópon is végzett javításokat. Az Endeavournek ez a huszonötödik és egyben utolsó missziója. Hattagú legénységgel érkezett az ISS-re. Június 1-jén tér vissza a floridai Kennedy Űrközpontba. Szerelő űrhajósai addig még kétszer lépnek ki a nyílt világűrbe.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA terveiben még egy űrsiklómisszió szerepel, várhatóan júliusban az Atlantist indítják el utolsó útjára. Az Atlantis visszatértével lezárul az 1981-ben kezdődött amerikai űrrepülőgép-program. Ezt követően az újgenerációs űrrepülők üzembe helyezéséig - várhatóan 2015-ig - az orosz Szojuz űrhajókat veszi igénybe a NASA, űrhajósonként 51 millió dollárért.

Rovatok