Index Vakbarát Hírportál

Lefotózták a Tejútrendszer klónját

2011. június 2., csütörtök 07:29

A Tejútrendszer klónját, egy spirálgalaxist kaptak lencsevégre az Európai Déli Obszervatórium (ESO) csillagászai. A harmincmillió fényévnyire lévő, NGC 6744 katalógusjelű galaxis a Páva (Pavo) csillagképben található. A csillagvárosról az Európai Déli Obszervatórium Chilében, La Sillán levő, 2,2 méter tükörátmérőjű teleszkópjának Wide Field Imager nevű kamerával készült felvétel. A kép elkészítéséhez négy különféle színszűrőt alkalmaztak az asztronómusok - olvasható a Daily Telegraph.

Mint az ESO csillagászai rámutatnak, ha sikerülne elhagynunk galaktikus otthonunkat, s a távolból visszanézhetnénk a Tejútrendszerre, ugyanazt a szerkezetet látnánk: a központi magra és a poros korongra feltekeredő spirálkarokat. A galaxis mellett jobbra egy kisebb, torzszülött csillagváros, az NGC 6744A mintha tükörképe lenne a Tejútrendszer közelében lévő Magellán-felhőknek.

Az NGC 6744 katalógusjelű galaxis és a Tejútrendszer közti egyetlen különbség a méretük. A galaktikus otthonunk átmérője százezer fényév, míg klónjának diamétere ennek a duplája.

"Ez az objektum az egyik legnagyobb és legközelebbi spirálgalaxis. Annak ellenére, hogy fényessége 60 milliárd Napénak felel meg, fénye szétszóródik az égbolt jelentős részén. Ily módon kis teljesítményű teleszkópon keresztül tompán fénylő, ragyogó központú képződménynek látszik, ennek ellenére ez a déli égbolt egyik legszebb objektuma. Az Európai Déli Obszervatórium nagyteljesítményű teleszkópja viszont teljes pompájában láttatja a klóngalaxist, megmutatva, hogy a poros spirális karok hány csillagképző régiót rejtenek" - magyarázták az ESO csillagászai.

Rovatok