Index Vakbarát Hírportál

Elkészítette első képeit az új megateleszkóp

2011. június 9., csütörtök 13:41

Bámulatba ejtő képeket készített első bevetésén az Európai Déli Obszervatórium (ESO) új, világviszonylatban legnagyobb teleszkópja a chilei Atacama-sivatagban lévő Paranal-fennsíkon. Az ESO szerint a VLT Survey Telescope - VLT Felmérő Teleszkóp (VST) fajtája legnagyobb távcsöve az egész világon.

A 15 millió euróba kerülő, 2,6 méter magas teleszkóp gigantikus, 268 megapixeles kamerával rendelkezik, amelynek segítségével rendkívül jó képminőséggel, gyorsan vizsgálja át az égboltot. Látómezeje kétszer nagyobb, mint a telt holdtányér.

A VST első képei a Messier 17, az Omega-ködként és Hattyú-ködként is ismert emissziós ködről készültek. A teleszkóp látómezeje olyan nagy, hogy a felvételen az egész köd látható, beleértve a halványabb külső területeket is.

Nyilvánosságra hoztak az Omega Centauriról, az éjszakai égbolt legnagyobb gömbhalmazáról készült képeket is. Ezeken nemcsak a világos régiók láthatóak, hanem a gyengébb külső részek is: mintegy háromszázezer csillag. A Paranal-fennsík a chilei tengerparti várostól, Antofagastától 120 kilométerre délre található. Az asztronómusok számára a terület az egyik legjobb helyszín a világűr vizsgálatára. Az extrém szárazság és a szinte állandó tiszta égbolt az ég kutatói számára kiváló betekintést tesz lehetővé az univerzumba.

Rovatok