Index Vakbarát Hírportál

Meghibásodott a Cassini űrszonda

2011. június 16., csütörtök 16:00

Meghibásodott a Szaturnuszt és annak holdjait kutató Cassini-űrszonda egyik mérőműszere, a mérnökök már dolgoznak a zavar elhárításán - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal.

A Cassini plazmaspektrométere hibásodott meg rövidzárlat miatt. A berendezés az elektronok és a protonok energiáját, valamint elektromos töltését méri. Az eszköz ugyancsak méri a Szaturnusz ionoszférájából származó molekulákat, meghatározza a bolygó mágneses terének konfigurációját, valamint a plazmát és a napszelet a magnetoszféra belsejében.

A szakemberek hozzáfogtak a hiba elhárításához, bár nem lehet tudni, hogy a javítás mennyi időt vesz igénybe. A NASA közlése szerint a Cassini többi műszere megfelelően működik.

A nemzetközi összefogással megépített űrszondát 1997 októberében bocsátották fel. Célja a Szaturnusz környezetének vizsgálata és egy leszállóegység, a Huygens eljuttatása a Titán hold felszínére. Az 5712 kilogrammos űrszonda 366 kilogramm tömegű tudományos műszert, valamint a 320 kilogrammos Huygenst vitte magával.

Küldetése során a Szaturnusz-gyűrűk háromdimenziós szerkezetének és dinamikus viselkedésének rögzítését végzi. Feladata továbbá a holdak felszíni összetételének és geológiai múltjának meghatározása, a magnetoszféra viselkedésének és háromdimenziós szerkezetének mérése, miként a Szaturnusz légkörének vizsgálata is a felhők szintjén.

Rovatok