Index Vakbarát Hírportál

Fellőtték az orosz űrobszervatóriumot

2011. július 18., hétfő 13:18

Útjára indult egy orosz űrobszervatórium hétfőn reggel a Bajkonur űrrepülőtérről: Vlagyimir Popovkin, a Roszkoszmosz elnöke szerint a Szpektr-R az űrbeli tudományos programokhoz való orosz visszatérést jelzi.

Az orosz űrteleszkóp feladata a galaktikák, kvazárok, fekete lyukak és neutroncsillagok kutatása a Tejúton és a világűr más területein. Ezen kívül a műszerek nyomon követik a napfolttevékenységet és a napszelet. Az Orosz Tudományos Akadémia obszervatóriumot létrehozó intézete szerint a Radioasztron teleszkóp segítségével rendkívül pontos ábrázolásokat lehet kapni, amelyeknek felbontása a Hubble űrteleszkópénak ezerszerese.

A tervek szerint az űrteleszkóp, amelynek létrehozásában 20 ország tudósai vettek részt, öt éven át kutatja majd a világűrt. Mostantól Oroszország a tervek szerint kétévente bocsát fel hasonló obszervatóriumokat: 2013-ban a röntgenforrásokat kutató Szpektr-RG, 2015-ben az ultraibolya mezőben kutató Szpektr-UF következik.

Az űrteleszkóp felbocsátását előzőleg többször elhalasztották: eredetileg tavaly év közepére, majd év végére tervezték. Augusztusban vált ismertté, hogy a Tveri területen lévő űrkommunikációs központ rádióteleszkópjában kárt tevő tűz miatt az űrobszervatórium csak idén júniusban indulhat csak el, de az indulást még ezután is elhalasztották egy újabb hónappal.

Rovatok