Index Vakbarát Hírportál

Egyre drágább a Hubble űrtávcső utódja

2011. augusztus 25., csütörtök 14:56

Az amerikai űrhajózási és űrkutatási hivatal 8,7 milliárd dollárra (1641 milliárd forint) becsüli a James Webb űrteleszkópnak, a Hubble űrtávcső utódjának a költségeit. Az űrtűvcső várhatóan 2018 októberében állhat pályára.

Ez az összeg a JWST teljes költsége, beleértve a fejlesztését, az elindítását, ötévi üzemeltetetését és a tudományos kutatásokat – közölte Trent Perrotto NASA-szóvivő.

Februárban a NASA felügyelője, Paul Martin a kongresszust még arról tájékoztatta, hogy az új űrtávcső költségei jelentősen meghaladták az eredetileg tervezett 3,5 milliárd dollárt, és az akkori becslések szerint elérték a 6,5 milliárdot. A NASA többször is elhalasztotta az indítás időpontját, amelyet eredetileg 2013-ra terveztek.

Júliusban a JWST-projekt kudarcot vallott a kongresszusban, ahol a képviselőház bizottsága a NASA költségvetését az űrtávcső költségei nélkül szavazta meg. A jelentős költségvetési megszorítások jegyében történt döntést még egy másik bizottságnak, a teljes képviselőháznak és a szenátusnak is jóvá kell hagynia.

A JWST a csillagászat valamennyi területén és a világűr történelmének valamennyi időszakában végez megfigyeléseket, az ősrobbanástól az emberi életre alkalmas bolygókat tartalmazó galaxisokig és naprendszerekig. Ez lesz a valaha a világűrbe eljuttatott legnagyobb űrtávcső, legfontosabb lencséjének az átmérője 6,5 méter, a Hubble távcsőének közel háromszorosa lesz.

Az űrtávcső, amelyben tíz új technológiát is alkalmaznak, négy rendkívüli pontosságú tudományos berendezést, közöttük egy infravörös kamerát és az optimális működése érdekében igen alacsony hőmérsékleten tartott spektrométert is magában foglal. Tízéves működésre tervezik.

Az 1990-ben felbocsátott, a csillagászatot forradalmasító első űrtávcső, a Hubble az ősrobbanás utáni 600-500 millió évig visszamenőleg képes a világűr működését tanulmányozni. A JWST, amely hatszor annyi fény befogására képes, a világűr keletkezéséig képes lesz visszamenni. A Földtől 1,5 millió kilométernyire fog keringeni, jóval messzebb, mint a Hubble (600 kilométer).

Rovatok