Index Vakbarát Hírportál

Péntek este zuhan le az UARS műhold

2011. szeptember 22., csütörtök 13:08

Az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei tovább pontosították a számításaikat a Föld atmoszférájába hamarosan visszatérő, majd lezuhanó UARS műhold várható pályájával kapcsolatban. A hattonnás műhold roncsai ezek szerint amerikai keleti parti idő szerint szeptember 23-án, pénteken délután érik el a Föld felszínét. Ez a hat órával később levő közép-európai időzónában péntek estét vagy szombat hajnalt jelent.

A húsz éve Föld körüli pályára állított, és a bolygónkat érő ultraibolya sugárzást, mérő, illetve az ózonréteget vizsgáló műhold 2005 óta működésképtelen, jelenleg 190-205 km közötti magasságban kering, vagyis a legutóbbi, e hét elejei adatokhoz képest 40-50 kilométert csökkent a magassága, és a süllyedése egyre gyorsul.

A NASA szakemberei továbbra sem tudják meghatározni, hol fog földet érni a roncs, de azt már kizárták, hogy ez Észak-Amerika felett történjen, ugyanis az atmoszférába lépéskor várhatóan éppen a Föld túloldalán lesz az UARS.

A pontos becsapódási helyet (ami valójában egy 800 kilométer hosszú sáv) csak az utolsó órákban tudják kiszámolni, de az esély arra, hogy ember lakta településre zuhanjon egy nagyobb alkatrész, megnyugtatóan alacsony.

A NASA a becsapódás előtt 12, 6, és 2 órával fog újabb közleményeket kiadni, amelyekben pontosabb pályaadatokkal szolgálnak majd. Az űrkorszak kezdete, azaz az ötvenes évek óta egyébként egyetlen olyan megerősített eset sem történt, hogy az űrből visszatérő, ember alkotta tárgy okozott volna személyi sérüléssel járó balesetet.

Rovatok