Index Vakbarát Hírportál

Kanada felett esett szét az UARS

2011. szeptember 23., péntek 10:26 | tizenkét éve frissítve

Szombat kora reggel, 5 és 7 óra között belépett a Csendes-óceán fölötti légtérbe a kiszolgált amerikai műhold 24 darabja; a törmelékek lakott területet vélhetően nem érintenek - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az Egyesült Államok űrkutatási hivatala, a NASA tájékoztatására hivatkozva.

A katasztrófavédelem folyamatosan tartotta a kapcsolatot a nemzetközi szervezetekkel. Az OKF már pénteki közleményében is hangsúlyozta, hogy Magyarországot nem fogják érinteni a NASA által felbocsátott, korábban a Föld felső légkörét kutató úgynevezett UARS-műhold törmelékei.

A NASA közlése szerint a kiszolgált amerikai műhold szombat hajnalban hatolt át az atmoszférán, széttört darabjai pedig feltehetőleg Kanadában szóródtak szét. Okotoks annak a városnak a neve - a nyugat-kanadai Calgarytől délre - amely felett látták a lehulló törmeléket.

Az UARS távérzékelő műhold már 2005 óta nem üzemelt. 1991 szeptemberében a Discovery űrrepülőgép szállította a világűrbe és állította Föld körüli pályára.

A NASA korábbi számítása szerint 1:3200-ra tette annak valószínűségét, hogy a visszatérés emberi sérüléssel járó balesetet okoz. Egyelőre nem szólnak arról a hírek, hogy bárki megsebesült volna. Senki ne sajnálja, hogy nem a kapuja elé esett néhány acél, titánium, berillium darab, mert a műhold darabjait vissza kell adni az Egyesült Államoknak, a leérkező roncsok nem tartalmaznak radioaktív anyagokat.

Hogy hol érnek földet a roncs darabjai, azt előre nem tudták megmondani a szakemberek, mert a műhold pályája és sebessége változott. Így akár az sem volt kizárható, hogy Magyarországon lesz a becsapódás, Észak-Olaszországban pedig a polgári védelem arra kérte az embereket, hogy péntek éjjel maradjanak a házaikban.

Az érintett - Piemonttól Friuli–Venezia Giulia régióig terjedő - terület lakosainak azt ajánlották, hogy ne menjenek ki a szabadba, és a házakon belül is maradjanak az alsó szinteken, a tartófalak közelében.

Ehhez képest friss kalkulációk szerint a műhold nem is érintette Európát. Ahhoz képest pedig, hogy a NASA eleinte csak az amerikaikat nyugtatta, hogy ott biztosan nem okoz bajt a műhold, végül Kanada fölött csapódtak be az UARS megmaradt darabjai, az olaszok pedig kijöhetnek a házaikból.

Rovatok