Index Vakbarát Hírportál

Egy fekete lyuk anatómiáját tárták fel

2011. szeptember 30., péntek 16:00

Egy szupermasszív fekete lyuk anatómiáját tárták fel soha nem látott pontossággal több műhold és földi telepítésű teleszkóp segítségével, az eredményeket az Astronomy and Astrophysics című folyóiratban tették közzé.

A nemzetközi kutatócsoportban négy kontinens 21 intézményének 26 asztronómusa vett részt Jelle Kaastra, a Holland Űrkutatási intézet asztrofizikusával az élén. A tudósok az Európai Űrügynökség (ESA) XMM-Newton röntgencsillagászati műholdja felvételei mellett elemezték a NASA Hubble, Chandra és Swift űrteleszkópjai által készített képeket, ahogy a WHT és PARITEL földi telepítésű távcsövekkel is végeztek megfigyeléseket. A csillagászati eszközök sokasága igen széles spektrumú vizsgálatokat tett lehetővé: egyaránt készültek képek infravörös fényben, a látható fény tartományában, ultraibolya fényben, ahogy történtek röntgen- és gammacsillagászati megfigyelések is.

A vizsgált szupermasszív fekete lyuk 500 millió fényévnyire, a Markarian 509 katalógusjelű galaxisban terpeszkedik. Óriási képződményről van szó, amely a 300 milliónyi naptömegnyi anyagot tartalmaz. Ráadásul a fekete lyuk napról napra növekszik, ahogy folyamatosan habzsolja fel az anyagot.

A képződményt száz napon át figyelték, ez időszak alatt az objektum felülmúlta önmagát - fényessége szokásos 25 százalékos ingadozás helyett 60 százalékos változásokat produkált, ami arra utal, hogy óriási turbulenciák keletkeznek a fekete lyuk által beszippantott gázok folyamában. A felvételeken jól látható az is, hogy a gravitációs szörny által beszippantott anyag spirálisan áramlik be a fekete lyukba.

A megfigyelések azonban az anyag ellentétes irányú mozgását is kimutatták, a gravitációs szörny ugyanis folyamatosan gázlövedékekkel bombázza környezetét. Ezek a fekete lyukat tápláló portartályból szakadnak ki és óránként több millió kilométeres sebességgel spriccelnek szét. A tudósok meglepetésére kiderült, hogy a portartály 15 fényévnyire található a fekete lyuktól, sokkal távolabb, mint a szakemberek korábban feltételezték. Régóta viták tárgyát képezi az asztronómusok körében a kiáramló gázok eredete - jegyezte meg Jelle Kaastra.

Rovatok