Index Vakbarát Hírportál

A Cassini lefotózta az Enceladus gejzírjeit

2011. október 5., szerda 10:29 | aznap frissítve

Újabb lenyűgöző fotókkal szolgált a Cassini űrszonda, amely ezúttal a Szaturnusz egyik holdján, az Enceladuson lévő gőzsugarakról készített a jeges hold alaposabb megismerését segítő felvételeket.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA már közzétette a Cassini fotóit. Az űrszonda október elején hajtott végre sikerrel átrepülést az Enceladusnál. Küldetése során előfordult, hogy csak száz kilométer választotta el a  hold felszínétől.

Az Enceladus megközelítését azért vették a Cassini feladatai közé, hogy kipróbálják az űrszonda néhány még kifinomultabb eszközét, így az ion- és neutron tömegspektrométerét. A küldetés célja volt továbbá az is, hogy több információt nyerjenek a Szaturnusz hét jeges holdja közé tartozó égitestről.

Az átrepülés során a szerkezet nagyfelbontású kamerája a hold déli sarkvidékén feltörő gőzsugarakat - gejzíreket - örökített meg különböző spektrumú felvételeken. Ez lehetővé teszi a tudósok számára, hogy új képet nyerjenek az égitestről.

A felszín UV, azaz ultraibolya-spektrumos megfigyelése révén a tudósok jobban fel tudják térképezni a hold felszínén lévő anyagok közötti különbségeket.

Az ultraibolya és a látható hullámok segítségével készült képek egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy csillagászok mélyebben tanulmányozhassák a felszín összetételét és megértsék, miként formálódott a jég az Enceladuson.

Az űrszonda legközelebb október 19-én hajt végre átrepülést a tervek szerint, de akkor távolabb, 1230 kilométerre halad el az Enceladustól.

A Cassini-Huygens a NASA által 17 ország, köztük Magyarország részvételével szervezett űrprogram szondája. 1997. október 15-én indult el Cape Canaveralról, a vállalkozás célja a Szaturnusz környezetének, gyűrűinek vizsgálata és egy leszállóegység, a Huygens eljuttatása a Titán hold felszínére. A nagyméretű űrszonda a Vénusz, majd a Föld és a Jupiter gravitációs lendítését kihasználva jutott el a Szaturnusz közelébe 2004 júniusában.

Rovatok