Index Vakbarát Hírportál

Meteorit csapódott egy házba

2011. október 11., kedd 17:52

Meteorit zuhant egy családi házra a Párizstól körülbelül húsz kilométerre található Draveilben. Az űrből érkező kődarab átszakította a tetőt, de a házban lakó Commette család ezt nem vette észre, mert éppen nyaralni volt. Csak hetekkel később találták meg a meteoritot a ház üveggyapot szigetelésében, amikor az általa okozott lyukon elkezdett beázni a tető – írja a Telegraph.

A meteoritot megvizsgálta Alain Carion ásványkutató és meteorvadász, és hamar rájött, hogy egy gyakori meteorittípushoz, a kondritokhoz tartozik. A kutató a kondrit árát is megbecsülte, szerinte a meteorit pár száz eurót ér. A 7 centiméteres, 85 grammos kődarab mégis lázba hozta Cariont, mert Párizshoz ilyen közel még nem találtak meteoritot, a korábbi legközelebbi meteorit is a francia fővárostól nyolcvan kilométerre esett le.

A meteorit Carion szerint nagyjából 4,57 milliárd éves lehet, és a Mars és a Jupiter közti kisbolygóövből származhat. Commette asszony a Parisiennek úgy nyilatkozott, hogy úgy véli, nagyobb az esélye telitalálatot elérni a lottón, mint az, hogy egy meteorit landoljon a kertjében. A lottó- és meteorbecsapódási statisztikák alátámasztják a pórul járt lakó elméletét.

Rovatok